Een zakcentje voor de (klein)kinderen: Ga je sparen of beleggen?

Met de lage rente op een spaarrekening, zoals in de afgelopen jaren, kun je overwegen om te beginnen met beleggen. Al brengt beleggen natuurlijk altijd risico’s met zich mee, de kans dat je rendement op lange termijn hoger zal zijn, is groter. Hoe langer de termijn waarin je belegt, hoe harder het rendement kan groeien. Dus als je een spaarpotje wil maken voor (klein)kinderen, is beleggen een goede optie. Maar hoe ga je om met de risico’s? En welke strategie moet je inzetten? We leggen het je graag uit in dit blog. 

Sparen voor je (klein)kinderen; spaarrekening of beleggingsrekening
Het gemiddelde rendement van aandelen ligt rond de 6% per jaar. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat dit het gemiddelde rendement is van de afgelopen tientallen jaren. Koersen kunnen omhoog schieten, maar net zo snel dalen. Helaas heeft niemand een glazen bol, dus we kunnen niet voorspellen wat het rendement wordt. 

De juiste strategie kiezen is dan ook erg belangrijk. Vind je het niet erg om veel risico te nemen, kun je dus ook hogere rendementen verwachten. Maar tegelijkertijd ook diepere dalen. Hoe langer de looptijd, hoe meer risico je zou kunnen nemen, want een slecht jaar hoeft voor de totale investering en het uiteindelijke doel geen roet in het eten te gooien. Onderstaande afbeelding laat de rendementen per jaar zien, sinds 1994 en dus de effecten en verschillen tussen periodiek inleggen op een spaar- of beleggingsrekening.

Houd je niet van deze verschillen, dan is het aan te raden om een wat rustiger vaarwater te kiezen, waarin een wat lager rendement wordt verwacht, maar ook een veel kleiner risico wordt gelopen. Wil je helemaal geen risico lopen? Dan kun je beter kiezen voor een spaarrekening. Daarnaast is ook de looptijd van groot belang. Beleggen doen wij op de lange termijn en niet voor kort, snel succes.

Beleggen; zelf doen of uit handen geven?
Bij FinMyLife raden we aan om niet zelf je beleggingen te gaan beheren. Allereerst is het simpelweg erg moeilijk, want er gebeuren op de markt altijd dingen die nog nooit eerder hebben plaatsgevonden. Hierdoor is het vaak lastig in te schatten welke stappen je moet nemen. Misschien raak je juist wel een beetje in paniek als je ziet dat je investering daalt in waarde waardoor je ermee wilt stoppen. Een logisch besluit zou je denken, maar de adviseurs van FinMyLife weten wel beter. Wij kunnen je vertellen dat slechts de aandelen minder waard zijn geworden, maar dat het aantal aandelen onveranderd is. Natuurlijk kan het altijd omlaag gaan, maar er is ook weer een weg terug omhoog. Soms heeft dat alleen wat tijd nodig. Hoe eerder je dus begint met beleggen, hoe meer tijd je hebt om het te laten stijgen en om de eventuele dalen van de markt op te vangen. Lees in het interview van Jens hoe wij bij FinMyLife beleggen met zo min mogelijk risico door te spreiden over verschillende fondsen. Daarbij houden we de markt in de gaten én kijken we op individueel niveau naar de doelen en wensen. We gaan altijd terug naar de vraag “past het nog bij wat we bij de oorsprong hebben afgesproken?” Op basis daarvan kijken we of we nog op de juiste weg zitten of dat we wellicht iets moeten aanpassen.

De voordelen van vroeg beginnen met beleggen
Waarom hameren wij altijd zo op de langetermijnvoordelen van beleggen? Het antwoord is compound, ofwel het achtste wereldwonder. Je profiteert namelijk optimaal van het rente-op-rente effect en zorgt ervoor dat vermogen over een langere periode steeds sneller groeit.

Hoe werkt compound of rente-op-rente?
Stel dat je begint met een inleg van €1000,- en je haalt ieder jaar een rendement van 5%, een best realistisch rendement. Dan is jouw €1000,- na één jaar gegroeid tot een bedrag van €1050,-. Oftewel, je hebt €50,- aan rendement behaald zonder dat je er iets voor hebt hoeven doen. In het tweede jaar haal je weer 5% rendement, maar dan over het bedrag van €1050,-. Hierdoor is je rendement vanzelfsprekend hoger dan in het eerste jaar, namelijk €52,50. Als je zo doorgaat, blijft dit effect ieder jaar groter worden. Het loont dus om vroeg te beginnen met beleggen voor je (klein)kind zodat het bedrag de tijd krijgt om te groeien.
En als je dan ook nog eens periodiek inlegt, maak je het bedrag waar je rendement over pakt nóg groter.

Wie gaat er over de beleggingsrekening?
Als de rekening op naam van je (klein)kind staat, dat kan hij/ zij daar vanaf zijn/ haar 18e verjaardag over beschikken. Jij als (groot)ouder zijnde hebt dan geen zeggenschap meer over de beleggingsrekening. Als je liever zelf de zeggenschap wilt behouden, kun je ervoor kiezen om een rekening op je eigen naam te openen waarmee je voor je (klein)kind belegt. Je kunt dan zelf bepalen wanneer je het opgebouwde vermogen schenkt aan je (klein)kind.
Als je als opa of oma een beleggingsrekening wil openen op naam van je kleinkind, dan kan dat niet zomaar. Hier is namelijk altijd toestemming van minimaal één ouder nodig.

Benieuwd wat FinMyLife voor jou kan betekenen? Vul dan onderstaand contactformulier in, mail naar info@finmylife.nl of bel 015-3106992.

Pascal Berends