Je dromen kunnen vervullen middels vermogensadvies. Jens legt uit waarom en hoe

Dromen omzetten in doelen en doelen omzetten in werkelijkheid. Dat is waar vermogensadvies om draait bij FinMyLife. Maar wat kun je dan precies verwachten? En hoe gaan Jens en Pascal, de adviseurs van FinMyLife, te werk? Om hier antwoord op te krijgen en om te weten te komen wat het belang van een vermogensadviseur is, interviewen we Jens Korpershoek, partner bij FinMyLife en al meer dan twintig jaar vermogensadviseur. 

Vermogensadvies komt voort uit financiële planning. Nadat je weet wat er binnenkomt en, misschien nog belangrijker, wat eruit gaat, kan er begonnen worden aan vermogensadvies. Bij FinMyLife vinden we persoonlijk contact belangrijk. Daarom houden wij één of twee keer per jaar gesprekken om samen te kijken naar jouw persoonlijke situatie. Levens veranderen en doelen veranderen soms mee. Om te kunnen bepalen welk vermogen wordt ingezet en wat de doelen zijn, is het voor ons belangrijk om op de hoogte te zijn. Kunnen of moeten we meer inleggen? Is de spaarrekening goed gevuld? Of moet de beleggingsrekening prioriteit krijgen? Een belangrijk onderdeel van vermogensgroei is namelijk beleggen.

Beleggen

Wij stellen, in samenspraak, jouw beleggingsrekening samen. Zo hoef je zelf dus niet na te denken bij welk bedrijf er aandelen gekocht moeten worden. Die stress neemt FinMyLife weg. Jens legt uit dat de beleggingsrekening uit verschillende fondsen bestaat met daarin iets meer dan 11.000 verschillende bedrijven. “Doordat FinMyLife met een groot aantal bedrijven werkt, ben je minder afhankelijk van wat de markt doet. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat het met al die 11.000 bedrijven tegelijkertijd slecht zal gaan. Door de spreiding is het risico vele malen lager, maar beleggen is uiteraard nooit zonder risico.”

Om goed met dat risico om te kunnen gaan is een duidelijk plan noodzakelijk. En kiezen we voor een bepaalde strategie waarbij de keuze wordt gemaakt om offensief of defensief te gaan beleggen. Offensief beleggen zorgt in de meeste gevallen voor een hoger rendement, maar neemt meer risico met zich mee. Daarom wordt de offensieve strategie alleen ingezet en gebruikt met geld dat je minimaal twaalf jaar niet nodig hebt. Ontzettend belangrijk dus om te weten wat de doelen en plannen zijn. Zodat de strategie optimaal kan worden afgestemd. En zodat we ons geen zorgen gaan maken als de markt een beetje inzakt. Een vermogensadviseur helpt je namelijk ook met het bieden van vertrouwen en behoedt je voor het beleggen met geld dat je wel nodig hebt in de nabije toekomst.

Wat doet een vermogensadviseur?

Volgens Jens is een vermogensadviseur in de arm nemen vooral belangrijk om de emotie eruit te kunnen halen. “Op het moment dat jij een groot vermogen hebt gestald, wil je niet nachtenlang wakker liggen of het slecht gaat met de markt. Wij handelen volgens een plan en mocht de markt of het plan veranderen, kijken we naar de omstandigheden, maar maken we onze keuzes op basis van data en niet op emotie. Zo stellen we altijd vragen als: is je werk verandert? Ben je ziek geworden? Ga je scheiden waardoor je het geld ineens nodig hebt? Zijn de antwoorden op al dat soort vragen “nee” en is er niks aan het plan gewijzigd dan is het alleen je emotie die zegt dat je moet handelen.” Voor veel mensen zonder adviseur is de reactie op het dalen van de markt hun verlies nemen en hun aandelen verkopen. Een besluit op basis van emotie. Echter, als je belegt met een vermogensadviseur heeft diegene de kennis over de markt en word je gerustgesteld, geïnformeerd en wordt er uitgelegd dat een daling van de markt zelfs in je voordeel kan werken.

Naast dat het niet handelen uit emotie een belangrijk voordeel is van beleggen met een vermogensadviseur, telt ook de zekerheid die je krijgt mee. Bij FinMyLife zijn we er niet op uit het maximale te behalen ten koste van veiligheid. Op het moment dat iemand zijn vermogen binnen een aantal jaar wil gaan gebruiken, zorgen wij ervoor dat de portefeuille wordt gewijzigd en een meer defensieve strategie wordt ingezet. Zodat het risico minder wordt en het gewenste resultaat in handbereik ligt en blijft. De tijdslijn van de beleggingsperiode wordt immers korter, dus willen we een stukje zekerheid over het kapitaal creëren. 

Zelf vermogensadvies beheren en uitvoeren

Jens is van mening dat je vermogensadvies ook zelf kunt doen, “Maar”, vervolgt hij, "ik kan ook zelf mijn huis schilderen en dat ziet er dan best redelijk uit, maar het zal nooit hetzelfde resultaat hebben als wanneer een echte schilder het heeft gedaan.” Er gebeuren op de markt altijd dingen die nog nooit eerder plaats hebben gevonden en die dus ook niet te voorspellen zijn. Al begrijpt Jens als geen ander dat het natuurlijk wel interessant (en leuk) kan zijn om zelf ook wat te handelen. Zijn advies is dan om te handelen met, hoe hij dat noemt, ‘speelgeld’. Geld wat leuk is om mee te handelen als hobby zodat het serieuze geld verstandig op een ‘echte’ beleggingsrekening kan staan.

Vraag Jens naar de voordelen van goed vermogensadvies en je krijgt een duidelijk antwoord: “Financiële rust voor in de toekomst, weten dat het goed geregeld is en het werkelijk realiseren van je doelen. Ook de doelen waarvan je dacht dat ze nooit mogelijk zouden zijn. Als ik naar mezelf kijk had ik nooit verwacht dat ik op m’n veertigste een sabbatical van drie maanden zou kunnen nemen. De wens was er altijd, maar ik had nooit gedacht dat ik het ook daadwerkelijk in vervulling kon laten gaan.” Of je nu kiest voor het nemen van een sabbatical, het creëren van een extraatje voor de kinderen of voor je eigen pensioen, met een financiële coach van FinMyLife kun je dromen werkelijkheid laten worden.

Voor wie is vermogensadvies?

Vermogensadvies is interessant voor iedereen en voor elk budget. Kennis van beleggen is niet nodig, daar zorgen wij voor. Ook hoef je geen grote bedragen te bezitten wil je kunnen beleggen. Jens vertelt: “Er zijn heel veel klanten die dat niet hebben, maar stel je voor dat je begint met het maandelijks inleggen van €250,- op je beleggersrekening. Op jaarbasis is dat al snel weg €3.000,- en bedenk dan eens dat je dit tien jaar doet. Dan heb je toch een kapitaal van circa €37.000 tot €46.000 bij elkaar gespaard met ´slechts´ €30.000 inleg. En dat alleen maar door die 250 euro niet op je spaarrekening te zetten, maar doordat je het toevertrouwd aan een vermogensadviseur die het voor je belegt.” 

Voor Jens staat het daadwerkelijk kunnen realiseren van dromen en het behalen van doelen voorop bij het geven van goed vermogensadvies. Of het nu gaat om het verzekeren van een goede pensioentijd, budget opbouwen voor een mooie reis of het verzorgen van een warme overdracht aan kinderen, Jens vindt het belangrijk dat er door middel van vermogensadvies een vermogen gecreëerd kan worden waar je de eigen regie over hebt en je de dingen kunt bekostigen waar je echt naar verlangt. 

Benieuwd wat FinMyLife voor jou kan betekenen? Vul dan onderstaand contactformulier in, mail naar info@finmylife.nl of bel 015-3106992.