Het perfecte voorbeeld van goede financiële planning: De sabbatical van Jens

Stel je eens voor: je staat op het punt om te zwemmen met wilde dolfijnen in de open zee en het water is zo helder dat je de dolfijnen in de verte al ziet zwemmen. Dit is geen scène uit een Hollywood-film; dit was de realiteit voor ‘onze’ Jens, mede-eigenaar van FinMyLife, en zijn familie tijdens hun rondreis aan de andere kant van de wereld. Hoe heeft hij deze sabbatical gerealiseerd? 

Concrete doelen
Jens wist al jaren dat hij zijn droom van een lange sabbaticalreis wilde verwezenlijken. Maar als drukke ondernemer leek het idee altijd ver weg. Totdat hij besloot om zijn eigen advies ook op dit ‘grote’ plan toe te passen en deze droom toe te voegen in zijn financiële situatie.

Het begon met het stellen van concrete doelen. Samen met zijn vrouw maakte Jens een plan om te sparen voor een sabbatical van drie maanden. In die zin is financiële planning eigenlijk een heel uitgebreide variant van het maken van potjes. Door potjes te maken voor verschillende doelen en slimme keuzes te maken met betrekking tot je uitgaven, kun je stap voor stap iedere droom dichterbij brengen.

Door te kijken naar verschillende scenario's en hun financiële toekomst te plannen, konden Jens en zijn vrouw met vertrouwen beslissingen nemen over hun geld. Het was een kwestie van prioriteiten stellen en realistische verwachtingen hebben. “In eerste instantie wilden we zes maanden weg, maar dat bleek gewoon echt een brug te ver. Het ‘normale’ leven gaat natuurlijk ook door en dat kost ook veel geld,” vertelt Jens.

Die goede voorbereiding was essentieel, want daardoor creëerden ze een onvergetelijke reis vol avontuur en ontdekkingen. Tijdens hun tijd weg konden ze volledig genieten van de vrijheid en flexibiliteit die ze hadden gecreëerd door middel van doordachte financiële planning. 

Hoe hebben zij het gedaan?
“Doordat ik van m’n oude onderneming afscheid had genomen, had ik een vrije periode tussen de nieuwe start bij FinMyLife. Dus ik had geen werk. In eerste instantie zou ik pas 1 januari 2024 pas beginnen. Pascal wilde groeien en ik zat niet meer op m’n plek op m’n oude werk, dus kwam het in een stroomversnelling, waardoor ik dus eigenlijk eerder bij FinMyLife begon en toen die drie maanden pauze inlaste”, licht Jens toe. 

“Mijn vrouw werkt in het ziekenhuis en daar hebben ze PLB-uren. Die uren kun je opmaken om bijvoorbeeld eerder met pensioen te gaan. Maar die kun je ook voor sabbatical gebruiken. Haar loon loopt dan gewoon door. En natuurlijk ben ik heel erg van het plannen. Zo weet ik dat we aankomende zomer naar Costa Rica gaan en wat dat gaat kosten, dus dan plannen we daarop ook onze uitgaven op aan. De investering voor deze reis is opgebouwd uit spaargeld en dividend. En tijdens de reis hadden we ‘leefgeld’ dankzij de PLB-uren.”

Het realiseren van deze droom en dus de financiële planning ervan, bestaat concreet gezien uit drie onderdelen.

  1. Het vullen van potjes

  2. Het aanpassen van de uitgaven

  3. In kaart brengen van regelingen en mogelijkheden via werkgever

Uiteraard komt er nog veel meer bij kijken om een heel leven financieel te plannen, maar heb je dromen en wil je zelf beginnen met het verwezenlijken ervan, begin dan met deze drie stappen.

Herstel
Financiële planning is dus niet alleen maar sparen. Want als je spaart voor een grote droom, dan komt ooit die uitgave. Zoals Jens ook heeft ervaren. “Natuurlijk is het een grote buts in je spaargeld. Maar dat herstelt zich wel. Als je dit uitstelt tot later, kan het misschien niet meer. Het herstel ervan moet je dus echt als aparte spaarpot zien. Daar spaar je voor. Ieder potje heeft een eigen doel. En die potjes kunnen op een spaarrekening, maar kun je ook beleggen. Die keuze is afhankelijk van het doel van de spaarpot.”

Jens geeft nog een ander voorbeeld:
“Mijn dochter krijgt een beugel, dus maak ik daar ook een potje voor. Dan hoef je nooit aan andere spaarpotjes, zoals je beleggingen voor het pensioen, te zitten. Als je die verschillende potjes goed benut en vult, kun je alles goed verdelen. Stel je moet uit het potje met beleggingen ook de reparatie van de auto betalen heb je in een slechte markt, dubbel verlies.”

Of het nu gaat om een sabbatical, een vervroegd pensioen, een sportwagen of het helpen van de kinderen met de aankoop van een huis, duidelijke doelen en de stappen naar die doelen maken het verschil. Een goede financieel planner helpt niet alleen met het in kaart brengen van de kosten en uitgaven, maar ook wat de effecten zijn op de maandlasten, het vermogen en belastingdruk. Nu én in de toekomst. 

Wat het ook is, met de juiste planning en toewijding, is alles mogelijk.

Heb jij ook dromen en ben je benieuwd hoe je die financieel kunt verwezenlijken? Neem dan gerust contact op, zodat we ook jou kunnen helpen. Vul onderstaand contactformulier in, mail naar info@finmylife.nl of bel 015-3106992.`

Pascal Berends