Dilemma: je hypotheek aflossen en minder vaste lasten of opsparen voor een extra potje tijdens je pensioen?

Minder vaste lasten betekent ook een lager noodzakelijk inkomen om die vaste lasten te betalen, toch? Dus als je het zo bekijkt, ligt het voor de hand om je hypotheek af te lossen voordat je met pensioen gaat om zo je maandelijkse kosten (de vaste lasten) laag te houden. Maar is dat voor iedereen ook de beste manier of zijn er andere opties om je financiële toekomst in te richten? In deze blog nemen we je graag mee naar de verschillende mogelijkheden en de eventuele voordelen hiervan. 

Het (volledig) aflossen van je hypotheek; goed idee of je geld toch opsparen?
Door de komst van het nieuwe pensioenstelsel, en de daarbij behorende veranderingen, kan het voor jou van toepassing zijn om na te denken over het op tijd aflossen van je hypotheek. Dat klinkt misschien logisch, maar door de wijzigingen in de fiscale regels, kan diezelfde strategie ook heel kostbaar worden. Het (bijna) helemaal aflossen van je hypotheek leidt namelijk tot het betalen van meer inkomstenbelasting. Dus het antwoord op de vraag ‘moet ik snel mijn hypotheek aflossen?’ heeft helaas geen makkelijk of standaard antwoord.

Zit mijn geld dan echt onomkeerbaar vast in mijn huis?
Over het ‘geld letterlijk vastzetten in stenen’ kunnen we een deel van je zorgen snel wegnemen; je hoeft tegenwoordig niet meer per se je huis te verkopen om geld vrij te maken. Veel banken bieden namelijk producten aan waarmee je op elk moment de (over)waarde van je huis kunt verzilveren.

Een pensioenspaarpot als alternatief voor het aflossen van je hypotheek?
In plaats van het aflossen van je hypotheek, kun je er ook voor kiezen om dat geld te gebruiken om extra te sparen voor je pensioen. Zeker als je daar langer de tijd voor hebt, kan dat een goed alternatief zijn. Helemaal omdat je tegenwoordig meer geld opzij mag zetten op een fiscaalvriendelijke manier.
Als we kijken naar de  lange termijn, heeft zo’n pensioenspaarpot, denk bijvoorbeeld aan een lijfrente, in de meeste gevallen een hoger rendement dan het aflossen van je hypotheek. Dat klinkt als een goed middel om een financieel zorgeloos pensioen te leiden, maar bedenk ook dat je rendement van zo’n pensioenspaarpot een stuk lager is als je over een paar jaar al de AOW-leeftijd bereikt. En je mag het geld uit je pensioenspaarpot pas opnemen op het moment dat je de pensioenleeftijd ook daadwerkelijk hebt bereikt. Kortom, ook hier is geen eenvoudig antwoord op te geven en is het van belang om jouw situatie goed te analyseren. Wij kijken en denken graag met je mee om zo tot een goed advies en plan te komen. Hoe ziet de toekomst eruit? Wat zijn jouw wensen en plannen? Hoe ver ligt jouw horizon? Allerlei vragen waar jij de antwoorden op moet geven, zodat wij een financieel plan kunnen bieden.

Wat uiteindelijk de beste manier is om het tijdens je pensioen goed geregeld te hebben, verschilt dus per persoon en situatie. Ben je benieuwd hoe dat er voor jou uitziet? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaand contactformulier, door te mailen naar info@finmylife.nl of te bellen naar 015-3106992. 


Pascal Berends