De inflatie neemt toe, wat betekent dat voor jou?

Er zijn veel economische ontwikkelingen op het moment. Niet dat het de afgelopen jaren rustig was, maar de laatste maanden waren als een rollercoaster. En het ziet er niet naar uit, dat dit de komende maanden veel rustiger zal worden. De hypotheekrente stijgt, de sancties tegen Rusland hebben grote gevolgen voor de wereldeconomie en we zijn nog aan het herstellen van de schade die COVID-19 teweeg bracht (en wellicht nog zal brengen). Hevige tekorten, veel vraag, veranderende aanvoerroutes en prijzen die, op allerlei gebieden, door het dak gaan. Kortom, inflatie klopt op de deur.

Sterker nog, inflatie is al binnen. Van de energieprijzen tot aan een biertje in het café, alles is duurder geworden. Maar de inkomens groeien niet zo hard mee. In sommige gevallen groeien de inkomens helemaal niet mee. Iedere euro wordt met de dag minder waard. En natuurlijk kun je rustiger aan doen. Slimmer met je geld omgaan. Zorgen dat je een buffer overhoudt, maar wat doe je met je spaargeld? Het geld dat je opzij hebt gezet voor over tien, twintig, misschien wel dertig jaar? Dat wordt ook steeds minder waard.

In een eerder geschreven blog uit 2020 laten we al zien wat de kosten van sparen zijn. En het is niet zo dat ik een glazen bol heb en als enige over deze informatie beschikte. Sparen kost altijd geld. Inflatie is namelijk niet iets van de afgelopen maanden. Inflatie heeft altijd bestaan. In 2020 was de inflatie 2,9% en kostte sparen jaarlijks €796,45! De inflatie is was in mei 2022 8,8%. Dus sparen is dit jaar nog veel duurder dan twee jaar geleden. 

Is er een antwoord op inflatie? Inflatie kunnen we niet tegengaan. Maar we kunnen er wel op anticiperen. Door te beleggen. Geld wat je op de korte termijn niet nodig zult hebben, kun je beter investeren, dan dat je het langzaam steeds minder ziet worden. Met beleggen kun je inflatie voor blijven. Als we kijken naar de geschiedenis, zie je dat rendementen op beleggingen bijna altijd hoger zijn dan de inflatiecijfers. En het belegde vermogen dus gegroeid is. 

Kijk maar naar onderstaande afbeelding. Stel dat je vanaf een bepaald jaar, jaarlijks €1000,- had gespaard of belegd, wat waren dan de rendementen? En hoeveel zou je nu hebben? De verschillen zijn enorm.

En natuurlijk zijn er risico’s bij beleggen. Maar met advies van een goede financiële coach, kun je die risico’s minimaliseren en een plan maken dat past bij jouw wensen. Benieuwd hoe zo’n plan er uitziet? En hoe we er bij FinMyLife voor zorgen dat jij aan inflatie kan ontkomen? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier of bel ons op 015-3106992

Pascal Berends