De hypotheekrente stijgt, wat nu?

Het zal je vast niet zijn ontgaan, het is immers overal in het nieuws, de hypotheekrente is aan het stijgen. En dat is opmerkelijk, want de afgelopen periode hadden we soms zelfs een negatieve rente. Sparen was voor de meeste mensen niet meer interessant, maar voor huizenkopers was de lage rente natuurlijk weer wel erg gunstig.

Daar komt nu hoogstwaarschijnlijk verandering in. En dat heeft niet alleen gevolgen voor de hoogte van de hypotheek, die rente heeft ook (grote) effecten op de huizenprijzen. De achtergrond van deze rentestijgingen zijn al veel besproken. De economische gevolgen van de corona crisis beginnen steeds meer en meer door te sijpelen in de wereld. Een tekort aan producten, een tekort aan personeel in heel veel branches, een achterstand in productie en leveringen en ga zo maar door. Hierdoor stijgen de prijzen, wat uiteindelijk uitmondt in inflatie. Voeg daar nog meer economische onzekerheid aan toe, een aangescherpt monetair beleid én de oorlog in Oekraïne en je hebt hét recept voor rentestijgingen. Die rentestijgingen beginnen op de kapitaalmarkt, maar worden altijd snel opgevolgd met de hypotheekrente.

Wat betekent de stijgende hypotheekrente voor mij?

Ook al stijgt de rente, deze is nog steeds historisch laag. Dus wil je graag een huis kopen, ben je nog steeds op het juiste moment. Maar wacht niet te lang. Was de gemiddelde hypotheekrente in 2021 nog 1,7% de verwachting is dit in 2024 naar 3,8% zal stijgen. En dat heeft een groot effect op het te lenen bedrag en de maandlasten voor jouw nieuwe woning. De gemiddelde maandlasten bij een hypotheek van €4000.000,- waren in 2021 €1414,- terwijl die bij de geraamde rente van 3,8% maar liefst €1863,- zullen zijn. Uiteraard verschillen deze exacte bedragen per situatie, maar dit geeft wel een duidelijk beeld van de mogelijke veranderingen. En het effect wat het zal hebben op de leenruimte.

Een voordeel voor huizenkopers, is dat de huizenprijzen mogelijk zullen gaan dalen. Alhoewel, misschien niet meteen dalen, maar de onwijze stijging van huizenprijzen is al wel aan het afnemen. Een overzicht:

De gemiddelde huizenprijzen in 2022 zijn 13,9% hoger dan in 2021. Terwijl de verwachting voor 2023 en 2024 is dat de huizenprijzen zullen stijgen met 3,7 en 2,5%. Een enorm verschil. En dan stijgt de rente misschien wel, tegelijkertijd kun je voor een lager bedrag een huis kopen.


Uiteraard is niets met zekerheid te zeggen en raden we het aan om met een expert te praten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Benieuwd wat FinMyLife kan betekenen om jouw perfecte hypotheek te vinden? Neem dan snel contact op via onderstaand contactformulier, bel 015-3106992 of kijk op https://www.finmylife.nl/hypotheekadvies voor meer informatie.

Pascal Berends