Heb jij je appeltje voor de dorst al klaarliggen?

Heb jij inzicht in je pensioen? Weet je wanneer je kan stoppen met werken? En wat is dan jouw inkomen? Kun je op dezelfde voet verder leven? Kun je, met ineens alle tijd van de wereld, ook nog wat zien van die wereld?

Voor veel mensen zijn dit lastige vragen. Waar ze geen concreet antwoord op kunnen geven. Niet heel gek, want we zijn gewend dat ons pensioen een gegeven is. We dragen allemaal netjes ons gedeelte voor het pensioenpotje af. Iedere maand weer. Maar is dat potje nog wel gevuld als jij er recht op hebt? Met de vergrijzing gaat er namelijk meer uit het potje dan er ingaat. En dat kan dus betekenen, dat jouw pensioen er in de praktijk (financieel) anders uit zal zien dan je nu voorstelt. 

Gelukkig kun je hier op anticiperen. Maar dat moet je wel zelf doen. Maak een eigen pensioenpotje. Beleg een gedeelte van je inkomen, zodat je zeker weet, dat jij straks van je pensioen kunt genieten zoals je dat nu voor je ziet. Of misschien zelfs wel eerder kan stoppen met werken of een sabbatical nemen. 

Vroeger loonde het nog om te sparen, maar de rentes zijn nihil en in sommige gevallen zelfs negatief. En ja, er is altijd een risico om te beleggen, maar samen kunnen we die risico’s minimaliseren. En de geschiedenis laat ons zien, dat als we werken via een gedegen, persoonlijk plan, dat die risico’s zelfs te verwaarlozen zijn. In deze blog over de risico’s van beleggen vertellen we je daar graag meer over. 

Door periodiek te beleggen en de investeringen te verspreiden, stoppen we niet alle eitjes tegelijkertijd in één mandje, maar leggen we iedere maand een ei in een ander mandje. Mocht er dan ineens ergens een mandje kapot gaan of een ei breken, we nog genoeg andere eieren en mandjes overhouden. Zo minimaliseren we het risico en houden we ons doel haarscherp in beeld.

Ben je benieuwd hoe we jouw appeltje voor de dorst veilig kunnen stellen? En wat FinMyLife voor jou kan betekenen? Vul dan onderstaand contactformulier in of bel naar 015-3106992 en maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. 


Pascal Berends