Pascal over financiële rust door het plannen van je vermogen

Hoe kan ik zorgen dat mijn geld nooit opraakt? Dat is het uitgangspunt van financiële planning. Financiële planning draait bij FinMyLife niet alleen om het plannen van je vermogen, maar vooral om het plannen van je vermogen terwijl je je dromen en wensen najaagt. Maar hoe komt zo’n plan tot stand? Wat kan een financieel planner voor je betekenen? En hoe zorg je er daadwerkelijk voor dat je nooit zonder geld komt te zitten? Als iemand die antwoorden weet, is het wel Pascal Berends, oprichter van FinMyLife en al ruim 20 jaar werkzaam als financieel adviseur. 

Bij FinMyLife ligt de basis van een goede financiële planning altijd met kennismaken. Wie ben je, wat zijn je ambities en wat kunnen je financiële onzekerheden zijn? Deze kennismaking is van belang om jouw doelen in kaart te brengen zodat wij het proces hiernaartoe kunnen afstemmen op jouw leven. Tijdens het maken van een financiële planning kijken we naar drie aspecten:
1. Inkomsten versus uitgaven
2. Vermogenssituatie
3. Lange termijn wensen en plannen

Om deze informatie tastbaar te maken gaan we al deze gegevens analyseren, zodat we samen kunnen kijken naar de uitkomsten. Daaruit volgt een planning die altijd kijkt naar:
1. Welk geld hebben we op korte termijn nodig (binnen vijf jaar)?
2. Welk geld hebben we op middellange termijn nodig (tussen vijf tot tien jaar)?
3. Welk geld kunnen we laten staan?

Als deze verdeling bekend is, kunnen we een plan gaan maken. In dit plan helpt FinMyLife je met hoeveel vermogen er per periode beschikbaar is en wat er nodig is om je lange termijn wensen te kunnen behalen. Daarbij komt bijna automatisch ook het onderdeel vermogensadvies naar voren.

Rust

Het doorlopen van deze stappen met een Lifestyle coach geeft rust. Daarnaast geeft het je handvatten om een financieel ideaal leven te leiden en na te jagen. Weten dat wat je nu hebt nooit minder zal worden, is vaak het begin. Maar als je weet dat je vermogen stukje bij beetje ook meer wordt, durf je onderweg de kraan wat meer open te draaien en te genieten van de dingen die je nog meer kunt doen. 

Wij geven je de inzichten die je nodig hebt om te weten dat het goed geregeld is. Uiteraard kun je er altijd voor kiezen om je eigen financiële planning te doen, maar zoals Pascal zegt “Ik denk dat je een heel eind komt, maar het grootste probleem van de belegger is de belegger zelf. En het grootste probleem van de planner is de planner zelf”. Daarnaast heb je behoorlijk wat kennis nodig. Denk aan: fiscale kennis, kennis van beleggen, kennis van de woningmarkt, kennis van pensioenen en ga zo maar door. Pascal en Jens van FinMyLife zijn hiervoor opgeleid. Het opstellen van een financieel plan is pas het begin. Daarna komt de financiële planning zelf. Pascal legt uit dat hij ook klanten heeft die heel nauwkeurig overzichten van hun eigen gegevens kunnen maken. Wellicht nog beter dan dat hij dat kan, geeft Pascal toe. “Maar om dan vervolgens door de verrekijker naar voren te kijken en te kijken naar wat er gebeurt met al die bestanddelen zoals pensioen, inkomen en hypotheek? Dat gaat de gemiddelde particulier niet lukken”, vertelt hij.

Bovendien is het zo dat er maar weinig mensen daadwerkelijk de knoop door durven te hakken als zij ergens voor gespaard hebben. Wij geven je de zekerheid dat dit echt kan. Pascal vertelt over een van zijn ervaringen hierover uit de praktijk: “Ik heb een klant waarvan haar man spijtig genoeg vorig jaar is overleden. De werkdruk in de sector waarin zij werkzaam is, is erg hoog. Zij kreeg gelukkig wat financiële middelen vrij, met daarbij een nabestaandenpensioenregeling. Mijn klant is begin vijftig, maar geeft eigenlijk aan, door de hoge werkdruk en het onverwerkte verlies van haar man, niet meer in staat te zijn om te kunnen werken. Ik heb haar gegevens doorgerekend en gezien dat zij met haar vermogen nu al zou kunnen stoppen met werken. Het pensioen van haar man en haar spaargeld wat we uitzetten in de tijdlijn (kort geld, middellang en lange termijn geld) zorgt ervoor dat zij weet dat ze voldoende inkomsten en vermogen heeft om de rest van haar leven te leven. Het stoppen met werken op haar leeftijd is misschien iets wat zij niet gedurfd zou hebben zonder het inzicht in die getallen voor de toekomst. Het is ook moeilijk om zelf in te schatten wanneer je genoeg vermogen bezit, maar een financieel planner kan dat heel goed voor jou doorberekenen.”

Financieel niet haalbaar

Het komt gelukkig niet vaak voor, maar soms blijkt het leven zoals financieel gepland of gehoopt toch niet haalbaar te zijn. Wat doe je dan? Dan zijn er twee voor de hand liggende opties. De kraan moet meer dichtgedraaid worden of er moet meer inkomen gecreëerd worden. 

Pascal vertelt dat het in zulke situaties belangrijk is om met de klant om de tafel te gaan om samen te kijken naar de inkomsten versus de uitgaven. Daarna maken wij samen met jou een plan waarbij het noodzakelijke geld per maand aan de kant wordt gelegd. Er kan nu geleefd worden naar het geld dat beschikbaar is in plaats van dat er gekeken wordt naar wat er aan het einde van de maand nog over is. Het is niet gek om in de stress te schieten als je merkt dat er meer geld uitgaat dan inkomt. Maar een financieel planner kan je ondersteunen in dit soort moeilijke momenten.

Voor hoelang heb je een financieel planner nodig?

Hoe lang je een financieel planner nodig hebt en voor wie het interessant kan zijn, is Pascal kort: “Levenslang en voor iedereen!”.  Pascal vervolgt: “Een financieel plan kun je bij wijze van spreken overal op de hoek kopen. Maar wat mij betreft geeft zo’n plan alleen een handvat voor vandaag naar morgen, niet naar overmorgen. Als je het goed doet ga je naar financiële planning. Er zijn te veel veranderende zaken gedurende het leven om het alleen bij een financieel plan te houden. Ik zeg levenslang een beetje lachend, maar eigenlijk denk ik wel echt dat je in elke fase van je leven iemand nodig hebt die over je schouder meekijkt en je behoedt voor het nemen van verkeerde beslissingen. En om je aan te sporen tot het ondernemen van actie.”. 

Benieuwd wat FinMyLife voor jou kan betekenen? Vul dan onderstaand contactformulier in, mail naar info@finmylife.nl of bel 015-3106992.


Sophy Duwel