Een hogere hypotheek om je woning te verduurzamen

Als je een nieuwe woning wilt aanschaffen, kun je tegenwoordig een hogere hypotheek krijgen als die woning een beter energielabel heeft. Daar is de laatste tijd al veel over gesproken in de media. Een goede ontwikkeling, maar wist je ook dat je meer kunt lenen als je jouw huidige woning wilt gaan verduurzamen? Dat kan oplopen tot maar liefst €20.000,- meer.

Uiteraard moeten er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet het huis tussen energielabel A en G hebben en het extra geleende geld moet binnen vijf jaar worden gebruikt om te verduurzamen. Daarbij gaat het om een van onderstaande werkzaamheden of een combinatie daarvan:

  • Gevel-, dak-, vloer- en leidingisolatie

  • Hr-glas (tenminste HR ++),

  • Energiezuinige deuren en kozijnen in combinatie met hoog HR-glas  (tenminste HR++)

  • Douchewarmte-terugwinningsysteem

  • Energiezuinige ventilatiesystemen in combinatie met andere energiebesparende voorzieningen

  • Bepaalde warmtepompen, zonnecellen of een combinatie daarvan

  • Warmtepompen

  • Zonnecellen 

Sinds 1 januari 2024 is het extra bedrag dat je kunt lenen gekoppeld aan het actuele energielabel. Als je een woning hebt met energielabel A of B, kun je €10.000,- meer lenen dan normaal. Bij label C en D loopt dat al op tot €15.000,- en heeft jouw woning energielabel E, F of G kun je €20.000,- meer lenen om te verduurzamen. Het is trouwens niet noodzakelijk dat de woning ook daadwerkelijk een beter energielabel krijgt. Als je het geld maar gebruikt voor een van bovengenoemde werkzaamheden.

Subsidies
Daarnaast zijn er uiteraard ook nog verschillende subsidies om een huis energiezuiniger te maken. Deze subsidie geldt voor onder andere isolerende maatregelen en de aanschaf van bepaalde warmtepompen en zonneboilers. Lees meer over deze zogenoemde ISDE subsidie op de site van de Rijksoverheid.

Advies bij het verhogen van je hypotheek
Wil jij aan de slag met het verduurzamen van jouw woning? Dan helpen wij graag met alle financiële vraagstukken. Het vaststellen van de maximale hypotheek was al geen makkie en kan door alle nieuwe regels en veranderingen nog moeilijker worden. Als specialist zijn wij op de hoogte van alle wetten en regelgeving en dus ook alle mogelijkheden. Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem dan gerust contact op. Vul onderstaand contactformulier in, mail naar info@finmylife.nl of bel 015-3106992.

Pascal Berends