Wij hebben een jonge ondernemer in huis en ze gaat gelijk slim met haar toekomst om!

Toen ik elf jaar oud was, had ik mijn eerste baantje. Iedere week ‘liep’ ik de folders voor de SRV (voor de jongere generatie; de SRV was een soort supermarktbus die wekelijks de straat in kwam rijden). Ik verdiende zeven gulden, vijftig cent én een zak snoep. Vele bijbaantjes volgden.

Mijn oudste dochter is dit jaar veertien geworden, dus de hoogste tijd voor haar eerste baantje. “Doe vooral iets wat je leuk vindt, schat”, gaven we thuis aan. Helaas had het dierenpension geen plek en veel voor de hand liggende opties werden snel weggelachen. “Ik ga echt geen vakken vullen, een krantenwijk lopen of in de kas werken. Dag!”

Jonge ondernemers

Via vrienden kwam ze in contact met Egg-sellent. Een bedrijf dat jonge ‘ondernemers’ de mogelijkheid biedt om eieren aan huis te leveren. Na een voorstelronde in de wijk en een inventarisatie van potentiële klanten, gaat ze nu wekelijks eieren ‘inkopen’ en bezorgen. Aanbellen bij mensen, een praatje maken, eieren verkopen en afrekenen. Een kleine ondernemer is geboren!

Mijn dochter krijgt zakgeld, kleedgeld en verdient sinds kort ook nog eens een, voor haar leeftijd, behoorlijk salaris. Erg leuk om te zien. Ze kan en mag zichzelf zeker verwennen met die extra inkomsten, maar ze moet ook geld opzij leggen voor langere termijn doelen. Met mijn eerste inkomsten spaarde ik voor een walkman met tiptoetsen. Ik was maar wat trots toen ik die helemaal zelf bij elkaar had gespaard en kon afrekenen. Dus hebben we ook voor mijn dochter een extra spaarrekening aangemaakt, zodat ze kan sparen voor grote aankopen.

Nadenken over later

Leuke dingen kopen en sparen voor iets moois is natuurlijk fantastisch, maar we willen haar ook stimuleren om over later na te denken en een goed vermogen op te bouwen. Daarom legt ze maandelijks 20% van haar winst in op een beleggingsrekening. Iedere maand een klein bedrag inleggen lijkt op het eerste gezicht niet heel spectaculair, maar het rente-op-rente effect van lange termijn beleggen, zorgt voor een almaar kleinere kans op negatief rendement én groter vermogen. Sterker nog, de langere termijn belegger wordt veelal beloond voor het ‘risico’ dat hij/zij neemt door zijn/haar geld voor de lange termijn te moeten missen. Hoe langer de horizon, hoe sneller we naar een ‘gemiddeld verwacht rendement’ gaan.

Een eindeloze horizon

Dus hoe lang moet haar horizon zijn? Eindeloos! Volhouden en het inleggen (sparen) als vast onderdeel van je uitgaven zien, is de makkelijkste weg om financieel vrij te worden. Een voorbeeld: Stel dat ze vijf jaar lang €100,- per maand inlegt. Dat kan natuurlijk op een spaar- of beleggingsrekening. De eigen inleg in die periode is € 6.000,- maar wat wordt de totale waarde van die inleg?

  • Bij 1% waardegroei (rente of rendement) €6.155,-

  • Bij 3% waardegroei (rente of rendement) €6.481,-

  • Bij 5% waardegroei (rente of rendement) €6.829,-

  • Bij 7% waardegroei (rente of rendement) €7.201,-

Rentes en rendement

Maar wat gaat de rente doen en wat wordt het resultaat op de beleggingen? Vragen waar we helaas geen antwoorden op zullen hebben. Daarom moeten we mogelijke risico’s zo goed mogelijk in kaart brengen en een duidelijk plan opstellen. Beleggen moet je alleen doen als je het geld voor de langere termijn kan missen. Op die manier word je beloond, zoals we hierboven hebben beschreven. De afgelopen twintig jaar heeft de wereldindex gemiddeld namelijk al 8% rendement per jaar behaald!

We rekenen nog even verder: Wat heb je als je 20 jaar lang €100,- per maand inlegt (totale inleg €24.000,-)?

  • Bij 1% waardegroei (rente of rendement) €26.578,-

  • Bij 3% waardegroei (rente of rendement) €32.912,-

  • Bij 5% waardegroei (rente of rendement) €41.275,-

  • Bij 7% waardegroei (rente of rendement) €52.397,-

Wat heb je als je 40 jaar lang €100,- per maand inlegt (totale inleg €48.000,-)?

  • Bij 1% waardegroei (rente of rendement) €59.038,-

  • Bij 3% waardegroei (rente of rendement) €92.837,-

  • Bij 5% waardegroei (rente of rendement) €153.238,-

  • Bij 7% waardegroei (rente of rendement) €264.012,-

Wat heb je als je 50 jaar lang €100,- per maand inlegt (totale inleg € 60.000,-)?

  • Bij 1% waardegroei (rente of rendement) €77.870,-

  • Bij 3% waardegroei (rente of rendement) €139.280,-

  • Bij 5% waardegroei (rente of rendement) €267.977,-

  • Bij 7% waardegroei (rente of rendement) €547.985,-

De strategie die we met onze dochter inzetten, laat twee belangrijke aspecten zien. 

  1. Beleggen kun je doen met ieder gewenst bedrag. Je hoeft geen miljonair te zijn om te gaan beleggen.

  2. Beleg voor de lange termijn en laat je belonen voor het ‘risico’. Waarbij vooral de rente-op-rente het verschil zal maken. Met een groei van 6% verdubbelt de inleg al na ruim twintig jaar en is het verdrievoudigd na dertig en viervoudigd na veertig jaar. Kijken we naar een rendement van 8% verdubbelen we al na vijftien jaar en is de inleg zelfs verzesvoudigd na veertig jaar. 

Beleggen via Fin My Life

Vroeg beginnen en geen einddatum vastzetten, zorgt dus voor een mooie vermogensopbouw, zonder al teveel moeite. Benieuwd hoe dit past in jouw situatie? Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Vul onderstaand contactformulier in of bel naar 015-3106992

Pascal Berends