Mijn dochter is al aan het beleggen, hoe ervaart ze dat?

Ik vertelde eerder al over de jongste ondernemer in onze familie. Mijn veertienjarige dochter die eieren aan huis verkoopt. Dat verdient lekker, dus ze kan leuke dingen kopen, maar we willen haar meteen meegeven dat ze ook aan later moet denken. Dus investeert ze 20% van haar inkomen. Iedere maand stort ze dat bedrag op een beleggingsrekening. Dat lijkt misschien niet zo bijzonder, met kleine bedragen beleggen, maar het rente-op-rente effect zorgt op de lange termijn voor een almaar kleinere kans op negatief rendement en juist een grotere kans op vermogensgroei. Compound, noemen we dat. De lange termijn belegger wordt veelal beloond voor het ‘risico’ om het geld voor een langere periode te missen. Maar wat vindt onze ondernemer daar zelf eigenlijk van?

Wat vind je ervan dat je moet beleggen?
“In het begin vond ik het niet zo leuk omdat je minder geld op je echte rekening zag staan. Maar nu vind ik het wel beter, want je hebt alles al geregeld voor later. Het is slimmer.”

Hoe ervaar je het beleggen?
‘Ik vind het wel een beetje apart als het soms minder wordt, maar ik ben blijer als het hoger wordt.”

Hoe vaak kijk je naar de app?
“Meestal eens in de twee weken. Dan kan ik het een beetje bijhouden.”

We hebben gekozen voor een zeer offensief profiel. Waarom die keuze?
Papa: “Het doel van de rekening is wennen aan het beleggen en het wennen aan geld apart zetten voor de zeer lange termijn. Daarbij hopen we dat het 'gewoon' een onderdeel van haar uitgaven wordt en ze zo bijvoorbeeld dertig jaar kan beleggen. Hoe langer de horizon, des te dichter je komt bij het gemiddeld verwacht rendement en krijg je met compounding een fantastische opbouw.”

Belangrijke aspecten van beleggen

Deze beleggingsstrategie laat twee belangrijke aspecten zien:

1. Beleggen kun je met ieder gewenst bedrag

2. Beleg voor de lange termijn en laat vooral de rente-op-rente het verschil maken. Met een groei van 6% verdubbelt de inleg al na ruim twintig jaar en is het verdrievoudigd na dertig jaar.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om jouw kinderen nu al te helpen met beleggen? Of wil je zelf starten? Neem dan gerust vrijblijvend contact op. Samen bespreken we de mogelijkheden en maken we een gepersonaliseerd plan. 

Vul onderstaand formulier in of bel 015-3106992

Pascal Berends