De overlijdensrisicoverzekering: De belangrijkste en mooiste verzekering?

overlijdensrisicoverzekering.jpeg

Er zijn een aantal vragen die wij dagelijks gesteld krijgen:

  • Wat is mijn inkomen nadat ik gestopt ben met werken?

  • Kan ik na mijn pensioen de hypotheeklasten nog betalen?

  • Wat is de beste beleggingsstrategie?

Allemaal heel logische vragen die effect hebben op het dagelijks leven nu én in de toekomst. Maar pas geleden kreeg ik een vraag die ik nog nooit eerder had gehoord: Wat vinden jullie de mooiste verzekering?

En daar hebben we eerlijk gezegd nog nooit over nagedacht. Wat is mooi? Schilderijen kunnen mooi zijn. Het weer kan mooi zijn. Maar verzekeringen? Toen we van onze verbazing bekomen waren, wisten we het antwoord: de overlijdensrisicoverzekering. Die is mooi door haar eenvoud en haar vele toepassingen.

Een raar antwoord? Misschien. Want wat kan er mooi en eenvoudig zijn aan een overlijdensrisicoverzekering? We leggen het je graag uit: 

Vele toepassingen
De overlijdensrisicoverzekering is bijzonder omdat zij in zo veel verschillende situaties kan worden ingezet om zekerheid te creëren. Wij geven een aantal voorbeelden:

  • Neem een gezin met kleine kinderen waarvan de moeder bij een ongeval komt te overlijden. De partner zal naast veel verdriet ook te maken krijgen met extra kosten. Heeft de partner voldoende tijd (over) om meer te gaan werken voor meer inkomen? Dan kan een groot bedrag of een extra uitkering per maand voor een aantal jaren veel zorgen wegnemen.

  • Of neem een echtpaar dat is gescheiden en waarbij de ene ex-partner alimentatie betaalt aan de andere ex-partner. De alimentatie stopt bij het overlijden van de partner op wie deze alimentatieverplichting rust. Ook hier kan een overlijdensrisicoverzekering extra zekerheid geven.

En zo zijn er nog veel meer situaties waarin de overlijdensrisicoverzekering extra zekerheid biedt.

Een simpele verzekering?
We zeiden eerder dat de overlijdensrisicoverzekering mooi is in haar eenvoud. Dat lichten we graag toe. Want het is waar en niet waar. Eigenlijk is een overlijdens-risicoverzekering goed te begrijpen en eenvoudig. Iemand blijft leven of iemand komt te overlijden. Heel veel meer variaties zijn er niet. Maar toch moet je bij het aanschaffen van zo’n verzekering keuzes maken die minder simpel zijn. Keuzes die vragen om een deskundig advies. Wij noemen enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Welk bedrag hebben de nabestaanden nodig?

  • Moet over de uitkering wel of geen belasting worden betaald? Liever niet natuurlijk. Dat kan, maar dan is het belangrijk om vooraf goed te regelen wie de premie betaalt. Lees daar meer over in deze blog over wetswijzigingen.

  • Controleer je regelmatig of de verzekering nog steeds optimaal aansluit bij jouw situatie? Misschien vinden er veranderingen plaats waardoor de verzekering mee moet veranderen. Het inkomen kan bijvoorbeeld veranderen. Of de gezinssamenstelling.

Laat ons helpen
Bovenstaande is niet altijd even makkelijk te bepalen. Idealiter wil je er natuurlijk niet eens over nadenken. En het kan dus ook lastig zijn om met bepaalde emoties te werken. Het is onze taak om goed advies te geven. Kijkend naar jouw wensen en behoeften én kijkend naar de cijfers en mogelijkheden. Wij vinden het belangrijk dat iedereen een goed idee heeft wat de financiële gevolgen zijn van een overlijden. Dat geldt voor een echtpaar, een ondernemer, en ex-partners.

Weet je wat de gevolgen zijn in jouw situatie? Wij helpen je graag inzicht te geven en te zorgen voor een optimale voorbereiding. Neem gerust eens contact op. We zijn dagelijks bereikbaar via 015-3106992 of vul onderstaand contactformulier in:

Pascal Berends