Financiële planning: Een voorbeeld uit de praktijk

Je financiële situatie in kaart brengen is lastig, maar niet onmogelijk. De kunst zit ´m vooral in het door de verrekijker naar de toekomst kijken. Hoe lang kan ik mijn uitgavenpatroon aanhouden met het vermogen dat ik nu heb? Moet ik mijn levensstijl wellicht aanpassen om mijn vermogen beter te kunnen verdelen? Of kan ik juist vrijer gaan leven dan ik gewend ben? Een financieel adviseur kijkt niet alleen samen met jou naar je huidige financiële situatie, maar kan ook een inschatting maken van je financiële situatie in de toekomst.

Inschatten van de financiële situatie in de toekomst: een voorbeeld

Door de verrekijker naar de toekomst kijken betekent niet alleen kijken naar je vermogen. Je moet ook rekening houden met bestanddelen zoals pensioen, inkomen, hypotheek etc.. Als je zonder financieel adviseur aan de slag zou gaan en alleen naar je vermogen gaat kijken, gaat dat een vertekend beeld geven. Onderstaand scenario laat dat goed zien:

Een desbetreffend echtpaar heeft over 15 jaar een minimaal inkomen en het ziet ernaar uit dat hun spaargeld tegen die tijd ook op is. Zij ontvangen wel pensioen en AOW, maar dit is te weinig om straks van te leven. Je zou zeggen dat er snel actie moet worden ondernomen om een zorgeloze toekomst veilig te stellen. Maar dat gaan we niet doen. Sterker nog, we laten de geldkraan zelfs open staan.

Meer dan alleen het bedrag op de rekening

Hoe kan dat? Zelfs als we weten dat, ervan uitgaand dat de actuele waarde ook de waarde van de toekomst is, er in het vooruitzicht te weinig inkomen en spaargeld is? We kijken naar meer dan alleen het bedrag op de rekening. Het echtpaar woont in een redelijk oud huis en over vijftien jaar zijn ze bijna zeventig. De afgelopen jaren hebben zij veel in het huis geïnvesteerd en met de inschattingen van onze lifestyle coaches is de waarde van dat huis over vijftien jaar nog steeds erg hoog. Als we samen naar hun toekomst kijken, heeft het echtpaar al aangegeven zeker te weten dat ze binnen tien jaar kleiner willen wonen. Door hun huis te verkopen zou er een defensief scenario met overwaarde kunnen ontstaan. Van het geld dat het huis opbrengt kan er voor heel wat maanden een huis voor een gemiddelde prijs gehuurd worden en blijft er nog een bedrag over om van te leven. Met de berekeningen die wij bij FinMyLife kunnen uitvoeren, concluderen we dat het echtpaar dan genoeg geld heeft voor hun oude dag. Daarom is actie ondernemen niet nodig en kunnen deze mensen hun leven blijven leiden zoals zij nu doen.

Benieuwd hoe jouw financiële toekomst er uitziet? Vul dan onderstaand contactformulier in, bel 015-3106992 of mail naar info@finmylife.nl voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek.



Pascal Berends